Защо е вреден шоколада за кучето

Всеки, който притежава домашен любимец е привързан към него, но любовта му не бива да прекрачва определени граници и норми. Щом стане дума за позволени и забранени неща, трябва да се вслушаме и в мнението на специалистите, а хранителните навици са важни за здравето на четириногото.

Съществуват множество лакомства, на които кучето не може само да устоява, ето, защо е важно да не бъде съблазнявано с тях. Едно такова е шоколадът. Той не само може да доведе до затлъстяване, слепота, но и понякога да е причина за смъртта на животното.

 

Защо е вреден шоколада за кучето – шоколадът съдържа токсични вещества. В него има алкалоиди – теобромин и метилксанти, а те действат на сърдечно съдовата система и нервната система. Този състав в шоколада има действието да промени генетичната информация в клетките на четириногото, а това въздейства неблагоприятно на размножаването му.

Кой шоколад е най-опасен – какао на прах, бележи класацията за най-опасен шоколад за домашен любимец. Метилксантин се съдържа в белия шоколад, а най-отровен е готварският шоколад, пред всички останали, включително млечният.

Симптоми на натравяне – още в първите часове след похапване на шоколад кучето може да получи натравяне. То се характеризира с диария, жажда и учестена дейност на сърцето. По-късно може да се забележи тежко дишане, нарушения в координация, втрисане, гърчове и температура. В тези случай лекарската намеса е задължителна, защото може да доведе до загуба на съзнание и дори смърт. Преяждането с шоколад може да увреди стомашната лигавица, поради високите съдържания на мазнини.

Мерки срещу похапване с шоколад – при преяждане на куче с шоколад е задължително да се направи промивка на стомаха. Това се прави от ветеринар с подходящи препарати. В случай, че шоколадът е погълнат преди повече от 4 часа, то престоят във ветеринарното заведение е препоръчителен. Тогава може да се включат и системи и да се вземат по-крайни мерки за спасяването на четириногото.