Да внесем светлина в дома и пролетно настроение

Пролетта е вече факт, а с нея и денят стана по-дълъг. Съществуват множество начини и идеи, с които може да спестите пари и да икономисате от сметката за електричество. Всичко това може да стане с лесни трикове и без много усилия.

Специалистите по дизайнерски съчетания на интериора съветват да се използват естествени цветове и слънчева светлина, а те от своя страна да бъдат максимално оползотворявани. Светлината от деня е не само безплатна, но учените още напомнят, че тя спомага унищожаването на микроорганизми и всякакви вредни емисии, включително домашен прах.

 

За да може и вашият дом да се възползва максимално от слънчевата светлина подредете всяко кътче на пространствата. Кухненски плотове, маса, бюро, местата около прозорците. Разположението на предметите, не само може да облекчи зрението, но и да спести пари от електрически ток, лампа, вградени спотове за осветление и други.

Друг добър трик е подмяната на плътните завеси с прозрачни или полупрозрачни щори. Завеси от фини и леки материи в свежи и млечни тонове допринасят за просторния вид на стаите и пропускат светлината в дома. В случай на повече огледални и стъклени части, светлината се отразява в тях и осветява по-силно помещенията.

Когато се планира пребоядисване на стаите, добра идея е да се избират светли нюанси и бели тонове за тавана. Триковете със залепени светли стикери, тапети или слънчеви краски, могат много да освежат дома.

В случай на избор на нов дом, обърнете внимание на височината на прозорците – по-широките пропускат повече светлина. Идеален вариант за дневната е френският тип прозорци, които са с дължина почти до пода.

За дворните места, специалистите съветват да се използват градински фенери, които внасят достатъчно светлина, а това осветление не струва скъпо и краси градината, както през деня, така и нощем, създавайки романтична атмосфера.