Витамини и хранителни добавки за правилен растеж на децата

Витамините са органични вещества, които имат важна роля за растежа и правилното развитие у децата.

През първите месеци бебето, получава всички необходими витамини, протеини, микроелементи и минерали от майчиното мляко. В първите месеци от раждането му към храните се добавя витамин D. Чрез балансирано смесено хранене се осигуряват всички необходими храни за растежа и развитието на детето.

Провеждани в миналото експерименти, направени над животни доказали, че храни с пречистени протеини, въглехидрати, мазнини е нужно да се обогатяват с допълнителни аминокиселини и минерали. Такива се срещат в храни с растителен и животински произход и имат различен химичен състав.

Преди да бъде открита химичната структура на витамините било прието тези вещества да се отбелязват с букви от азбуката. Така символите им се запазили и до днес, като с тях се изразяват биохимичните кръгове. Основно витамините се делят на две групи – мастно разтворими, към които се отнасят витамини А, Е, D и К и разтворимите В и С.

Всеки витамин и минерал в организма на човек, както при децата, така и при възрастните има своята важна роля.

Така витамин А се бори с различни инфекции, засилва зрителната способност, грижи се за доброто състояние на кожата и се справя успешно с анемията.

Витамин D се справя с минерализацията на растящите кости.

Витамин К предотвратява продължително кървене.

Витамин Е е мощен антиоксидант и предпазва клетките от увреждане.

Витамин С е най-известния от всички витамини. Той спомага заздравяването на рани, засилва имунитета, допринася усвояването на желязо.

Витамини от група В, сред които най-известни са В1, В2, В6, В12. Тези витамини набавят енергия в организма и създават клетки в костния мозък.

В първата година от живота на детето приемът на достатъчно минерали и витамини става чрез кърмата и адаптивното мляко. В предучилищна възраст, както и в училищна възраст, повечето загрижени родители смятат, че приемът на разнообразни и качествени храни за техните деца не е достатъчен. Тогава осигуряването на подходящи хранителни добавки допринася за засилване имунитета и правилно развитие и растеж у децата.

Вижте повече за креатин.