Как да избера цветова палитра за уеб дизайна на сайт

Цветовата палитра е набор от цветове, използвани при дизайна на обекта. Изборът на цветовата схема на сайта е предмет на специални изисквания, тъй като цветовете не само определят вида на сайта, но и ще бъдат свързани с марка в Интернет. Съдействие за това може да получите от: http://webdesignbulgaria.net.

Повечето палитри включват 2 до 4 цвята, без да броим бяло и черно.

Избор на основния цвят на сайта

За начало е много важно да изберете основния цвят. Ето защо, ако вече имате готово лого, по-добре е цветът, използван в логото, да се използва като основен. Ако цветът трябва да бъде избран от нулата, можете да използвате друг метод. Опитайте се да анализирате аудиторията на сайта по отношение на предпочитанията за възраст или социални цветове. Или използвайте информация за психологията на цвета и неговото въздействие върху емоционалното състояние.

Създаване на цветна палитра

Като правило, дизайнерите използват традиционния цветен кръг, за да определят цветовата палитра за сайт. Цветен кръг от 12 цвята е изобретен от Исак Нютон през 1666 г. Съществуват няколко цветови комбинации, избрани с помощта на кръг, които почти винаги изглежда хармонично.

Монохромна палитра

В тази палитра се използва само един цвят, но с различни стойности на насищане и яркост. Такива схеми са чисти, благородни и успокояващи.

Допълнителна палитра

В тази хармония се използват два контрастни цвята и от тях се избира един основен цвят. Останалите цветове в палитрата са производни на наситеността и яркостта от двата оригинални цвята.

Разделяне на допълнителна палитра

Това е вариант на предишната палитра с разликата, че един от контрастиращите цветове е разделен на два съседни цвята.

Аналогова палитра

Аналоговата палитра се основава на три цвята, които следват една друга на цветното колело. От тях един цвят е първичен, а другите два са помощни. 

Триадична палитра

Тук се използват три цвята, еднакво една от друга. От тях един главен и два други спомагателни.

Палетен правоъгълник

В тази схема се използват две двойки от противоположни цветове. Тази схема е доста сложна за използване в дизайна, тъй като изисква много точна настройка.

Палетна площадка

Тази схема е подобна на предишната, но всичките четири цвята са еднакви един от друг. Също така е доста трудно да се използва в дизайна, тъй като изисква много фина настройка.

Контрастни цветове

Друго правило, за което не трябва да забравяте при избора на цветова палитра за вашия сайт е правилото за контраст. Важно е да изберете цветове, които да осигурят добър контраст между текста, изображенията и фона. Например, най-удобните за четене цветове са черно на бяло или бяло върху черно. Пример за оранжевият текст на кафявия фон не е достатъчно контрастен и най-вероятно ще създаде неудобства за читателите.

Допълнителни цветове

След като сте избрали цветова схема, сте предоставили добър контраст между текста и фона, той само е решил да избере допълнителни цветове. Обикновено това са нюансите на основните цветове. Тези цветове могат да се използват, когато се движите върху обект, в текстови връзки или в декоративна сянка в текста. Не претоварвайте уеб сайта с голям брой цветове, за да не създадете ненужен хаос. Оптимално е допустимо по 4-6 цвята на сайта. Полезни насоки и съдействие за уеб дизайн може да получите от специалистите.