Доброто училищно оборудване подтиква децата да усвояват повече знания

Интериорът на класната стая е от изключително значение за ученици и учители. Много училищни ръководители оставят това на заден план, но то е много важно за децата и разбира се за учителите, които им преподават. Лошата подредба и видът на училищните мебели до голяма степен възпрепятстват усвояването на учебния материал от децата, дори и учителят да се справя добре в работата си. За да се чувства детето сигурно и комфортно в класната стая, тя трябва да е с добър интериор и да има всички нужни мебели за едно съвременно училище.

Физическата среда на класната стая влияе в общуването между учители и ученици. От това как е подредена една класна стая зависи успешното невербално общуване. Физическата среда в класната стая е необходимо да е комфортна за учениците, безопасна, да имат нужните удобства. Така те ще постигат по-добри резултати  в образователният процес, а  и в личностното развитие

От училищното обзавеждане зависи пряко не само физическата, но и психическата среда. Това са взаимоотношенията между учители и ученици, а подредбата в класната стая влияе върху това. При проблеми в общуването между ученици или ученик – учител, сред действащите методи за справяне със ситуацията е да се потърси помощ в обзавеждането на училищната стая.

Не при всички случаи е нужно да се подменя интериора на класната стая. Удобство и комфорт за децата може да бъде постигнато чрез подреждане на стаята, разместване на училищните мебели, и разбира се чистота. Най-важното за децата е класната стая да е приветлива и чиста, а те трябва да бъдат учени как сами да пазят чистотата на училищните чинове и столове.  Фирма Мега М от години се занимава с производство и доставка на училищни мебели, като съчетава най-добро качество с най-ниски цени.

Добрата обстановка благоприятства децата да работят в екип, да си сътрудничат, да се вслушват в думите на учителя, което гарантира, че усвояват знания. Това спомага и за избягване на конфликти върху децата. Не добрата физическа среда ги кара да бъдат малко по-агресивни. С добро и уютно обзавеждане обаче дава сигурност и спокойствие на учениците.

Малките деца от 1 до 4 клас са склонни да се привържат към своя чин. Те усещат, че са на точното място и понякога биват разочаровани, ако техният чин е счупен или повреден. Това е удобен момент да се подмени училищното обзавеждане, за да се върне комфорта на ученика. Друго важно нещо е, чиновете и столовете да не са един до друг. Децата трябва да имат пространство, за да не си пречат и да слушат по-добре учителя. Също така учителят ще може спокойно да се движи и да се приближава до тях, което ще увеличи концентрацията на децата в училищната среда.

Уважаваният американски психолог Курт Левин споделя, че обзавеждането на училищната стая влияе на резултатите от учебната дейност. Училищната обстановка е от пряко значение за усвояването на знания от децата. Класната стая трябва да е подредена по начин, по който , учителят може да взаимодейства с учениците. Изисква се той да бъде възприеман от всички деца, а не само от тези на първите чинове, поради което е много важно как ще бъде подредена класната стая и ще има ли учителят лесен достъп до всички ученици.