Някои изненадващи факти за хлебарки

Съществуват някои изненадващи факти за хлебарките, за които повечето хора не подозират. Кои са те, нека ви представим една част от тях в тази статия. Те са предоставени и с участието на Превента ДДДД.

 

Кой не е попадал на хлебарки, гнусни насекоми, които предизвикват у хората страх и отвращение. Въпреки факта, че човечеството живее рамо до рамо с хлебарките от незапомнени времена, изглежда никога няма да свикне с тях. Тези "чудовища" са отвратителни не само заради външния си вид, но и заради някои малко известни факти. Например, хлебарките имат суперсили, които им позволяват да оцелеят в агресивна среда, дори без някои органи или части от тялото. Също така, тези насекоми могат да атакуват хората, ако не намерят храна. Ето и още неща, които може би не знаете:

1. ХЛЕБАРКИ НЕ ОБИЧАТ ДА ГИ ПИПАТ

Мразят да ги докосват - може да се изненадате, но те мразят, когато хората докосват привлекателните си тела с ужасните си ръце. След контакт те хукват към уединено място, за да се почистят. Не става въпрос за отвращение, просто докосването на човек или животно може да бъде смъртоносно за хлебарката.

Оказва се, че тези за нас „гадинки“ ни мразят не по-малко, отколкото ние тях. Те се страхуват от всички големи същества, чувствайки заплахата за живота си. По-специално, различните мазнини по човешката кожа са вредни за хлебарките. Те остават върху черупката си след контакт и могат да доведат до неправилно функциониране на тялото на насекомото. Най-голяма вреда се нанася по антените на самите хлебарки, които играят изключителна роля в живота на съществата. Те се използват от насекомите за търсене на храна, както и за намиране на партньори за чифтосване. Маслата върху човешката кожа отслабват обонянието на хлебарките, намалявайки жизнеността им.

2. ХЛЕБАРКИТЕ БИЛИ ЛУДИ ПО ЗАХАРТА, НО СЕГА ИЗБЯГВАТ ДА Я ЯДАТ

Хлебарките ще ви бъдат изключително благодарни, ако оставите на масата няколко отворени бонбони или други сладкиши. Разстелете захарта на пода и хлебарката ще ви е много благодарна.

Такива заключения са направени от производителите на репеленти, срещу насекоми, през 80-те години на миналия век. След като разпръснали захар, те откриха огромен брой хлебарки, натрупани на това място, които използвали в борбата срещу тях, пълнещи средствата си с глюкоза и инсектицид. След като се нахранили пълноценно, умирали в приюти. Предвид факта, че съплеменниците им били всеядни, те ядели частици мъртви другари, получавайки дозата си отрова. Процесът продължил известно време, докато хлебарките разбраха, че са били подмамени от захарта.

Съществата са разработили стратегия за разграничаване на хранителната захар от смъртоносната. Ориентирайки се към ситуацията, производителите на отровата заменили глюкозата с други видове захар, включително фруктоза. Насекомите се преборили с изхвърлянето на фруктоза.

Учените по света „пренавивали“ историята, преди няколко милиона години, като установили, че дори тогава хлебарките могат да идентифицират вредните сладки вещества, съдържащи се в някои отровни растения. По-късно те се отказали от своите способности като ненужни, но си спомнили за тях веднага щом хората започнали да използват захар при производството на отрови.

3. ТЕРМИТИТЕ СА ХЛЕБАРКИ

Отрядът нежелани обитатели на жилищата ни, включва както хлебарки, така и термити. Оказва се, че термитите са свързани с нашите отделения. Термитите са мигрирали към този ред едва през 2018 г., преди това учените ги приписали на ордена Isoptera. За първи път по общи признаци на два вида насекомите са открити през 30-те години на XX век, когато учените забелязват биологичното сходство на вътрешността им. В началото на 21 век е публикуван доклад, доказващ връзката между хлебарки и термити. В този материал било предложено да се комбинират ордените термити и хлебарки в общо семейство Termitidae.

Тогава, през 2007 г., идеята за комбиниране на отряди не е била подкрепена от учените, защото те не искали да класифицират термитите като хлебарки. Освен това семейство Termitidae вече съществува, което може да доведе до объркване в идентифицирането на насекомите. По-късно научната общност се съгласила с твърдението за родството на тези същества, но вместо да свързват групите, те приписват термитите на подвида на хлебарките.

Източник: Превента ДДДД ЕООД за пръскане на хлебарки!

===================