Устройство на протезите

След излекуване на постоперативните шевове на стъблото на крайниците се извършва инсталирането на временна протеза, която е функционално проста. Този етап се извършва в ортопедична болница.

 

По този начин пациентът се адаптира към присъствието на протеза и развитието на нужните моторни стереотипи. Периодът на продължителността на тези протези е от няколко месеца до шест месеца.

Постоянен монтаж на протезите

Това е решаващ етап от протезата, в който участват протетичен техник, ортопедичен хирург и представител на фирмата производител. Процесът на инсталиране на постоянна протеза включва няколко дейности:

1. Вземане на точните измервания, за да се подготви производството на приемната втулка.

2. Индивидуално производство на приемната втулка и нейната инсталация върху булото.

3. Избор на модули, които имитират ставите и поддържат протезата. Това се прави, като се вземат предвид анатомичните особености на човека, неговата възраст, тегло, височина и физически способности.

4. Крайното сглобяване на протезата – модули от носеща част и протезната облицовка. Те се сглобяват заедно.

5. Обучение за използване на протеза - продължителността на този етап, зависи от технологичната сложност на протезата. Най-дългият процес на обучение продължава, когато се използват биотонични протези.

В случай на използване на биотонична протеза, по време на производството на приемната втулка, се определя локализация за инсталирането на специални сензори. Те регистрират биопотенциалните мускули. Провеждат се и специални гимнастически упражнения за развиване на моторни стереотипи. Първоначално такива упражнения се извършват без протеза, лекарят предлага на пациента да извърши психически определени движения на крайника. Тогава уроците и упражненията се извършват с установена протеза.

Протезиране на долните крайници - устройство на протезите

Изобретението се отнася до медицинско оборудване, а именно до технически средства за протезиране на долния крайник. Протезата на долната част на крака съдържа глезен, крак и глезен на панта, свързващи се в корпус. Така фиксиран в стъпалото с гнездо и гърло, сферична глава, еластично свързване към гнездото, както и стеблото с барабанен адаптер и сглобяема част. В случай на второ гърло с капачка, първото гърло се отклонява от оста на стеблото до петата. Тогава адаптерът е монтиран върху стеблото с възможност за регулиране на празнините по отношение на тялото.

Техническият резултат е да се осигури възможност за регулиране на сковаността на шарнира, без да се разглобява продуктът във връзка с крака.