6 начина за подобряване на паметта

Живеем в XXI век - високите технологии и бързото развитие на нови знания. Следователно не е изненадващо, че информацията е станала неразделна част от битието, играеща основна роля в почти всички процеси на обществото.

 

Кое ще ни е от полза, за да съхраним своето здраве и да водим по-здравословен начин на живот.

Здравословен сън

Може да възникне въпросът как сънят подобрява паметта? Веднага отговаряме - Директно! За целия ден - общувайки, работейки по проекти, посещавайки уроци, получаваме впечатляващ поток от информация, която все още трябва да бъде обработена. В съня, човешкият мозък анализира и структурира всички знания, придобити, през деня. Ето защо, ако искате да запомните новите данни много подробно - трябва да забравите за късния сън, опитайте се да си легнете по-рано.

♦ Възглавницата - пътеводител към мечтания свят за възстановяване на жизнеността на тялото. Научете и за тайнствената страна на сънищата.

Физическа активност

Малко вероятно е някой да иска да оспори истината, че спортът е живот. Изпълнението на физически упражнения добавя енергия и, разбира се, влияе положително, върху работата на целия организъм. Подобрява работата на мозъка. Плуването, гимнастиката, ходенето и йога са особено подходящи. Или в крайности, малкото сутрешни упражнения.

Правилно хранене

Това не е най-очевидният съвет за подобряване на паметта. За да работи, мозъкът се нуждае не само от здравословен сън, но и от подходяща храна. По-добре е да ядете частично и променливо. Приемайте основна храна три пъти на ден. Направете, колкото се може повече малки закуски. Храни, които помагат да запомните информация, са тъмният шоколад, тлъстата риба, яйцата и доматите. Предлагаме ви топ изпитани техники за подобряване на паметта, както и някои храни за по-добра памет.

Така тялото ще получи необходимите и полезни вещества.

Фокусиране на вниманието

Това е най-важното правило за усвояване на нов материал. В крайна сметка е много трудно да си спомним, какво внимание не е фиксирано. Преди да започнете работа, трябва да премахнете всички разсейващи обекти - за да постигнете максимален фокус, върху обекта на запаметяване. И, също така е важно да не се опитвате да правите няколко неща наведнъж, а да се концентрирате само, върху една задача. Също така ще бъде полезно да медитирате.

Самообучение

Дори и да следвате всички предишни съвети, мозъкът ще запомни ограничен обем данни. Следователно си струва да се обучите. Например, запомнете телефонните номера на вашите близки. Научете няколко дати от историята, практикувайте упражнения за визуализация. Ако нищо не ви впечатлява от това, тогава можете да погледнете в онлайн услуги, предназначени за обучение по процеси за запаметяване.

Стрес

Нервното напрежение стимулира човешкия мозък да работи по-активно. Обяснението се крие в еволюцията. В края на краищата именно опасните събития и моменти представляващи заплахи, за първобитните хора трябвало да се имат предвид. Тези, които се справели по-добре, оцелявали. Това се потвърждава от научни изследвания от сегашния век. Затова си струва да опитате да научите материала, създавайки стресова ситуация. Например, да си представите, че утре трябва да положите изпит. Основното нещо е да не прекалявате, тъй като големите и систематични натоварвания с течение на времето могат да повредят мозъчните неврони, отговорни за съхраняването на информация.

Източник: interpolezno.com