Тестостерон и сексуална активност при жените

Тестостероновата терапия подобрява половата функция след отстраняване на матката и яйчниците.

 

 Високите дози тестостерон значително подобряват сексуалната функция сред жените,на които са отстранени матката и яйчниците, установи клинично проучване.

Резултатите бяха представени на 95-та годишна среща на Ендокринното общество в Сан Франциско. Хирургично отстраняване на матката или яйчниците, се извършва за лечение на различни състояния, включително рак.

 Хистеректомията също се извършва като селективна процедура за стерилизация, обикновено при по-възрастни жени, и може да се комбинира с оофоректомия, ако е налице заболяване на яйчниците.

 В случай на фамилна анамнеза за рак на яйчниците, оофоректомия на здрави яйчници може да се извърши заедно с хистеректомия, за да се предотврати бъдещо заболяване.

 Тъй като яйчниците отделят хормоните естроген и прогестерон, които спомагат за регулирането на менструалния цикъл, тяхното отстраняване води до намаляване на тези хормони.

 Страничен ефект от този внезапен спад на хормона е намаляването на интереса към секса, което може да наруши интимните отношения и да повлияе на качеството на живот.

 Появява се интерес към допълнителни хормонални лечения с основно мъжки полов хормон, тестостерон, за нарушено сексуално функциониране при жени в менопауза.

 За да се определи дали терапията с тестостерон е повишила сексуалното функциониране сред пациенти, които са имали хистеректомия и оофоректомия, изследователите са избрали 71 жени, които са били подложени на тези процедури.

 През първите 12 седмици от проучването участниците получиха естрогенен заместител. След това изследователите ги разпределят на случаен принцип в една от петте групи за седмични инжекции с плацебо или 3, 6,25, 12,5 или 25 милиграма (mg) интрамускулен тестостерон, наречен тестостерон енантат от Балкан Фарма, за 24 седмици.

 Те открили, че сексуалното функциониране се е подобрило значително сред групата жени, които са получавали 25 mg тестостерон в сравнение с плацебо.

 Освен това седмичният брой сексуални контакти сред тази група се увеличи с 2,7 срещи. Тези подобрения са свързани с повишаване на концентрацията на свободен тестостерон в кръвта, което означава, че хормонът е по-активен, тъй като не е свързан с протеините в кръвта. Въпреки това групите, приемащи по-ниските дози на хормона, не подобряват сексуалното функциониране.

·       „Това проучване предоставя нова информация за обхвата на дозите тестостерон, свързани с потенциалните благоприятни ефекти върху половата функция при жените“, казва водещият автор на изследването Грейс Хуанг, д-р, ендокринология в Медицинския център на Бостънския университет.

·        „Необходими са обаче дългосрочни проучвания, за да се определи дали тези подобрения в сексуалната функция могат безопасно да бъдат постигнати, без да се увеличава рискът от сърдечни заболявания.“

Основният проблем със заместителната терапия с тестостерон е, че тя може да причини симптоми на вирилизация при жените.

Тези симптоми включват нежелан растеж на окосмяването, по-нисък глас и повишена мускулна маса.

Това проучване съобщава за няколко странични ефекти. Изследователите използват хормонални тестове за измерване на концентрацията както на общия, така и на свободния тестостерон.

Те използваха стандартен въпросник за жени за оценка на сексуалната функция. Участниците попълниха и седмични списания за документиране на сексуалната активност.