Какво следва след погребението

След като ковчегът с покойника е пуснат в земята, всеки, който иска хвърля малко пръст върху починалия и едва тогава ковчегът се заравя. Това обаче не е краят в едно погребение. Всички присъстващи се канят у дома на починалия. Там се слага маса или така наречената „помана“. В домът на починалия всички хапват и пийват за „бог да прости“. Домакините и роднините на покойника раздават носни и хавлиени кърпи. На всички присъстващи на погребението, мъже се раздават носни кърпи, а на жените кърпи за глава. Разбира се има и други задължителни неща, които се даряват на всеки дошъл да почете мъртвеца. Едни от задължителните атрибути се наричат жалейки. Такива не се поставят само на млади хора, момичета и бременни жени, както и на малки деца.

На музикантите са раздават хавлиени кърпи. Едно от близките млади момичета се определя да носи вода на покойника. Това означава, че това момиче за известно време ще трябва да носи кофи с вода на гроба на починалия. След като приключи този  период на момичето се дава маса с най-различни неща.

В случай на кремация има други обичай и тогава носенето на вода и другите споменати по-горе ритуали се изключват.

Когато изминат 40 дни също се ходи на гроба на покойника и тогава се „прекажда“ гроба с тамян. Носи се задължително вода, вино и цветя. Водата и виното се изсипват на гроба на починалия. Порцелановата купа, в която е бил тамянът и с която е прекаден гроба се чупи, а в пръста на гроба се забива дървено вретено. С това ритуалите не спират правят се „помани“ на 6 месеца и след това за всяка изминала година.

Това са само част от нещата, които спохождат едно погребение, за всички необходими материали и помощ при организацията, най-добре е да се потърси траурна агенция.