Как се готви леща по света

 

Лещите били високо ценени от древните гърци

Досега много фрази са познати. В тях се споменава леща. Например, фразата, която звучи като „заместител на лещата за месо“, ще бъде аналогична на нашата „водеща за носа“. В древен Рим лещата е била много популярна, както като храна, така и като лекарство. Горещата яхния от леща помага да се лекува и укрепва по време на болести.

Индийски ароматни супи и сосове, ирански сладък пилаф с леща, фурми и стафиди, крем супа от турски боб и леща, мексикански тако от леща и много други ястия от леща са често срещани в целия свят благодарение на дългата и богата история на лещата.

Лещата прилича на нискорастяща билка с разклонено стъбло и боб, съдържащ 1-3 семена. Диаметърът на семената от различни сортове е от 2 до 6-9 мм.

Лещата е уникална и идеална храна за здравословна диета

Тя съдържа незаменими аминокиселини, материал, необходим за изграждането на нашите клетки, дълъг списък от витамини и микроелементи, които са важни за регулирането на биохимичните процеси в организма. Ако вече Ви се е дояло леща, то определено сега е моментът да отворим една скоба в статията ни с  тази вкусна рецепта за леща.

Зърното от леща е особено ценно заради високото си съдържание на калций, калий, фосфор, желязо, съдържа манган, мед, молибден, бор, йод, кобалт, цинк, мастни киселини от групите Омега-3, Омега-6. Добър източник на витамини група В, съдържа витамини РР и А. Лещата и ястията от нея са много хранителни и вкусни и могат да заменят други зърнени храни, хляб и месни продукти. Лещата е важна част от хранителното меню за хора, на които е предписана диета, вегетарианци и всеки, който се грижи за здравето си.

Поради факта, че лещата отдавна се е разпространила по целия свят, можете да намерите много от нейните видове: червена, кафява, жълта, зелена на петна, изцяло зелена и черна или „белуга“.

Супи и яхнии, приготвени от различни сортове леща са много известни в Русия;

В Индия от лещата се приготвят ароматни супи, ястия с ориз и разнообразни сосове.

В Турция се приготвя крем супа от боб и леща.

В иранската кухня е известен сладкият пилаф с леща, фурми и стафиди.

Египетската кухня е популярна със своите тестени изделия, леща и ароматни подправки.

 

Лещата с вино и мащерка е характерна във Франция. А в Италия - супа с тестени изделия и леща и питка от фарината. В която и страна да отидете, не забравяйте да намерите поне едно ястие от леща в менюто на известни ресторанти. Струва си да го опитате, за да оцените вкуса на храната на тази страна.