Как да направим здрав бетон

 

В статията ще разгледаме важни критерии, които влияят на здравината на бетонната смес, както и едни от най-качествените бетонни конструкции създадени от Трансметал ЕООД в гр. Велинград.

Използваните материали са ключът към успеха

За да се получи здрав бетон е необходимо да се подходи отговорно към избора на неговите компоненти.

Цимент

Този елемент е най-важният и най-скъпият. Най-често използваният цимент е портланд цимент. Той съдържа голям брой калциеви силикати и ще е отличен избор при относително ниски температури (под 10°C).

Когато избирате и купувате цимент, внимание обърнете на факта, че компонентът е в торби, които имат маркировка.

Индикатор за качествен цимент са:

сухота;

ронливост;

без бучки.

Пясък

Основното нещо, на което трябва да се обърне внимание е, че в пясъка няма примеси. С такива бетонът няма да е издръжлив и животът му ще намалее значително.

Има няколко вида пясък:

Речен;

Скален;

Изкуствен;

Кварцов;

Морски;

Перлитичен;

Пясъчна почва.

За да си улесните живота и да се уверите в качеството на пясъка, може да го излеете в бутилка с гореща вода, разбъркайте добре и оставете за няколко часа. След това, вижте бутилката. Ако водата е станала мътна, значи в пясъка е имало много глина. Бетонът смесен с него няма е с високо качество и ще се разпадне.

Агрегат

Ако приготвяте хоросан, най-добре е да използвате фин агрегат. Такъв може, дори да е пясък. И, така, за да смесите бетона се препоръчва да изберете натрошен камък или чакъл.

Тук, имайте предвид, че ако агрегатът съдържа чужди компоненти и предмети (стъкло, растения, дървени стърготини и т.н.), тогава не очаквайте добър резултат.

Вода

Водата трябва да е идеално чиста и с високо качество. Толкова чиста, че едва ли не да може да отпиете от нея дори. Експертите препоръчват добавяне на течен сапун към водата. Тогава разтворът ще стане по-еластичен.

Добавки

Добавките се използват, за да направят разтвора по-течен. Това, съвсем не е единствена причина да се добавя към микса. Също така добавките имат положителен ефект, върху адаптацията към високи температури, върху скоростта на втвърдяване на бетона, устойчивостта на студ и замръзване и т.н. За всяка прищявка може да намерите определена добавка, която да се справи с проблема.

Какви са добавките:

вар;

пластификатори;

подсилващи вещества;

Калиев карбонат (поташ) и др.

 

Ако не сте уверени в способностите си и разбирате, че имате нужда от здрав и висококачествен бетон, но не можете да го омесите сами? Препоръчваме ви да поръчате готов бетон от доверен производител. Най-добрият в бизнеса е Трансметал ЕООД. Марка, която произвежда бетон и други строителни смеси на изгодни цени.